Izložba „Pjevat će Slavonija“ predstavlja pola stoljeća požeške festivalske povijesti

Uoči ovogodišnjeg Aurea Festa Požega, kad se obilježava 50 godina od prvog požeškog glazbenog festivala, u Gradskom muzeju Požega u petak će biti otvorena izložba „Pjevat će Slavonija“.

O kakvoj izložbi je riječ najavljeno je danas na konferenciji za medije u Gradskoj kući koju je kao domaćin otvorio gradonačelnik Požege Darko Puljašić. On je pozdravio ideju Aurea Festa i Gradskog muzeja Požega da se pedeset godina od prvog festivala obilježi i na ovaj način. „Pozivam sve naše sugrađane i goste da vide na koji način se ovaj festival razvijao, putem puno lijepih fotografija i dokumenata od 1969. godine do danas“, rekao je gradonačelnik.

Direktor Aurea Festa Ivan Bunjevac podsjetio je da je prvi požeški festival, Muzički festival Slavonija, održan od 12. do 14. lipnja 1969. godine u današnjoj sportskoj dvorani Tomislav Pirc. Izložba predstavlja dva razdoblja požeškog festivala: od 1969. do početka osamdesetih godina kad je ugašen te obnovljeni festival od 1990. godine do danas. „Festival je od početka do danas ostao ponajprije glazbena manifestacija, što je, uz sve promjene, ostao do danas. Ostao je najznačajnija priredba očuvanja tamburaške glazbene baštine“, rekao je direktor festivala.

Silvija Podoljak, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Požege i direktorica marketinga Aurea Festa, ističe da je ova godina posebno važna za Požežanke i Požežane s obzirom na to da je festival izniman kulturni i glazbeni doprinos Požegi, Požeško-slavonskoj županiji i cijeloj Hrvatskoj kao jedan od najstarijih glazbenih festivala u Lijepoj našoj. „Turistički značaj festivala je izniman s obzirom na hitove koji su potekli upravo iz Požege u proteklih pola stoljeća“, dodala je Podoljak.

Ravnateljica Gradskog muzeja Požega Mirela Pavličić Hein je istaknula da im je izuzetno drago što su uspjeli ostvariti ovu izložbu. „Muzički festival Slavonije, a sada Aurea fest, vrlo je važan događaj za ovaj grad i malo je gradova koji se mogu pohvaliti takvom tradicijom. Znali smo da neće biti lako prikupiti građu za izložbu, no uspjeli smo kroz izuzetno uspješnu akciju, od čega dio ostaje u našem trajnom vlasništvu“, rekla je ravnateljica.

Kustosica Gradskog muzeja Požega Ivana Domanović izjavila je da su se povezali s Požežanima, još uvijek dosta emotivno vezanima za festival, spremnima podijelili svoje uspomene i sjećanja te im se ispred muzeja zahvalila na sudjelovanju u pripremi izložbe. „Bit će prikazani raznovrsni predmeti poput gramofonskih ploča, kazeta, ulaznica, brošura, programa i zastava, ali i odjevni predmeti koji su nošeni na festival ili fotografije Požežana sa izvođačima“, rekla je.

Izložba je nazvana „Pjevat će Slavonija“, po pjesmi Vice Vukova s prvog Muzičkog festivala Slavonija 1969. godine, a tiskan je i katalog od 64 stranice na hrvatskom i engleskom jeziku u kojem su se detaljnije pozabavili s povijesti i zanimljivostima vezanima za festival.

Otvorenje izložbe je u petak 23. kolovoza u 19 sati. Za vrijeme Aurea Festa izložba će se moći pogledati besplatno svaki dan od 10 do 12 te od 19 do 22 sata, a ostaje otvorena sve do 5. listopada. Recimo na kraju da je sutra u Kutjevu tradicionalno punjenje festivalskog vina, kad će biti održana i posljednja konferencija za medije s najavom svih festivalskih događanja.