AUREA FEST 2016 – Predstavljen program festivala

POŽEGA –  U vinogradu jeidnog vinskog kardinala u Hrvata, Vlade Bauera jučer je čelništvo festivala “Aurea Fest 2016″ predstavilo na konferenciji za novinare predstavilo ovogodišnji festival program koji će se održati od 28. kolovoza do 3. rujna pod sloganom “Sedam dana, sedam noći pjesme, plesa, tambure i vina”.

Središnji  programi održavaju se na pozornici na središnjem Trgu sv. Trojstva, gdje će biti smješten i program nazvan “Vino-grad” sa eno i gastro sadržajima dok su ulični festivali u pješačkoj zoni pokraj zgrade suda, a priređuju se i brojni sadržaji na još nekim lokacijama. Program otvara Festival običaja 28. kolovoza koji je predstavio direktor “Aurea Festa”  Ivan Bunjevac. Festival običaja počet će povorkom koja kreće od Željezničkog kolodovora, Njemačkom i Kanižlićevom a sudionici će biti deset skupina folkloraša, povijesne postrojbe, konjanici, zaprege i vinogradari,  da bi u večernjim satima nastupile folklorne skupine, pobjednici festivala „Zlatni glas zlatne doline 2016.”  te bila izabrana najgizdavija Šokica.

Bunjevac je najavio i Festival koreografiranog folklora koji će se održati 1. rujna uz nastup KUD-ova  sa šireg prostora Slavonije  te koncert Miroslava Škore. Koordinator Festivala uličnih svirača i mađioničara ove je godine Dario Hak. Ovaj festival održava se 29. kolovoza, slijedeće večeri je na programu   Festival plesa u kojem nastupaju plesačice i plesači UO Plesna Radionica Ilijane Lončar i Plesnog studija Marine Mihelčić  te modna revija.

Ulični svirači će u sve festivalske dane nastupati u pješačkoj zoni zajedno sa tamburaškim sastavima i drugim glazbenicima. Festival Jazz-a koji je 30. kolovoza te Festival popularne glazbe koji je na programu 2. rujna predstavio je prodirektor Damjan Pirović.  Festival donosi 16 novih skladbi te 16 hitova s prijašnjih festivala. Festival elektronske glazbe o čijem sadržaju brine prodirektor i poznati DJ Mladen Topić Topa održat će se 1. rujna u diskoteci „Platinum IN” od 23 sati uz  nastup pet DJ-a predvođenih zagrepčaninom Tom Bagy.

Izravni televizijski prijenos HTV-a bit će 3. rujna kada je festival „Zlatne žice Slavonije”, dok će prethodna večer biti snimljena i odgođeno emitirana. Prodirektor tog festival Dominik Škrabal najavio je izvođenje 16 novih tamburaških pjesama u tradicionalnom, starogradskom i urbanom ugođaju, uz nastup brojnih poznatih imena hrvatske estrade. I ove godine u sklopu  Aurea Fest-a održat će se  tradicionalna Fišijada, ali i sadržaji novijeg datuma poput Festivala povijesnih postrojbi i festivalskog polumaratona.

TEKST: S. Pok      FOTO: D. Pok